Hygienia tehostetussa palveluasumisessa

Hygienian merkitys korostuu tehostetun palveluasumisen kaltaisessa ympäristössä. Asukkaiden sairaudet, heikentynyt ravitsemustila ja niistä johtuva heikentynyt vastustuskyky lisäävät infektioiden tartuntariskiä. Muistisairaudet asettavat oman haasteensa hyvän hygienian ylläpidolle ja infektioiden ehkäisylle. Tasapainon saavuttaminen kodinomaisen ympäristön säilyttämisen ja riittävien tartuntoja ehkäisevän toiminnan välillä on haastavaa. Infektioiden aiheuttajina voivat olla bakteerit, virukset ja sienet.Kosketustartunta on tärkein mikrobien leviämistapa. Niinpä käsihygienia on tärkein yksittäinen keino ehkäistä tartuntojen leviämistä asukkaiden ja henkilökunnan sekä vieraiden välillä. Tartuttavalla henkilöllä voi olla mikrobin aiheuttama oireinen infektiotauti tai hänellä voi olla mikrobeja iholla tai limakalvoilla ilman infektion oireita. Moniresistenttien mikrobien kantajuus ja niiden aiheuttamien infektioiden määrä on kasvussa. Hyvän hygienian merkitys korostuu näiden hoidossa. Hoitotilanteissa käytettävien suojainten, hoitovälineiden ja –tarvikkeiden käyttö on oltava perusteltua. Samoin siivotessa ja erityistilanteissa käytettävien desinfektioaineiden käyttö on syytä olla riittävän tehokas, mutta myös kodinomaisuutta on pyrittävä säilyttämään. Hygieniasta huolehtiminen on kaikkien yhteinen tehtävä. Vanha totuus siitä, että ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki, pätee tässäkin hyvin. Aineisto päivitetty 5.2.2019.
TepaTampere -hygieniaohjeistusmateriaalin rakennetta on muutettu, koska materiaalia käyttävät Tampereen kaupungin lisäksi myös kuntien alueella olevat ostopalveluyksiköt. Hygieniaohjeistusmateriaali on tiivistetyssä muodossa ja linkeistä pääsee aina päivitettyihin ohjeisiin. Jos linkki ei aukea koneeltasi, kopioi osoite ja liitä se selaimeesi. Ne, jotka pääsevät Tampereen kaupungin sisäisille sivuille (Tasku), voivat katsoa ohjeita myös sieltä.

Emmi Liliuksen hoitovapaan sijaisena on Maija-Leena Rantanen 11.11.2019 - 31.7.2020. Maijan tehtäväalueena on Emmin alue eli Tampereen ja Oriveden vanhainkotihoito, tehostettu palveluasuminen, Rauhaniemen sairaalan ja Oriveden terveyskeskussairaalan vuodeosastot sekä arviointi- ja kuntoutusosasto. Maijan tavoittaa puhelinnumerosta 040 8004070 tai sähköpostilla maija-leena.rantanen@tampere.fi.

  Päivitetty 16.1.2020

Syötä salasana nähdäksesi opetusaineisto

Huomaa, että opetusaineistoihin vaadittu salasanan syöttäminen on eri asia kuin kirjautuminen omaan tiliin. Oma tili on tarkoitettu vain osaamistestin suorittamista varten.