Tylyttäminen ei kuulu ammatillisuuteen

16.06.2016

“Tylyttäminen ei kuulu ammatillisuuteen” kirjoittaa  päätoimittaja Päivi Hietanen Lääkärilehden pääkirjoituksessaan (Lääkärilehti 22: 1585, 2016 , linkki alla). Kirjoitus sisältää monia hyviä huomioita, joita on syytä pohtia myös tehostetun palveluasumisen ympäristössä.

Olemme käsitelleet ammatillista käyttäytymistä eri ammattiryhmien välillä viimeksi vuosi sitten. Prosessi oli pidetty ja se on johtanut myönteiseen kehitykseen monessa paikassa. Saan harvakseltaan postia epäammattimaisesta käyttäytymisestä vieläkin, mutta pääosassa koteja asiat sujuvat mallikaasti. Kuten Lääkärilehden artikkelissa todetaan, aiheuttaa huono käyttäytyminen lisääntyneen riskin haittatapahtumiin ja virheisiin ja näin heikentää potilasturvallisuutta.  Hyvä ammatillinen käytös on osa ammattipätevyyttämme.  Huono käytös on huonoa ammattitaitoa eikä sitä ole syytä vähätellä tai painaa villaisella.

Katsokoon jokainen ensin itseään peilistä ja kysyköön, onko puheeni mitätöivää ja loukkaavaa vai kenties jopa  vihamielistä muita kohtaan. Sujuuko yhteistyö kaikkien kanssa vaikeinakin hetkinä? Kevään viimeisessä HOTKEssa puhuimme asenteista toisia työkavereita ja opiskelijoita kohtaan ja totesimme, että hyvä kello kuuluu kauas. Hyvä työilmapiiri on kaikkien vastuulla. Juuri sinun.

Hyvää kesää ja voimia työhön

Lauri Seinelä

ylil, IKI asumispalvelut

http://www.laakarilehti.fi/ajassa/paakirjoitukset/tylyttaminen-ei-kuulu-ammatillisuuteen/