Puhtaat hampaat

06.03.2019

Helsingin yliopisto on luonut Puhtaat hampaat sivuston, jossa käsitellään myös iäkkäiden suunterveyden asioita. Alla johdantoa ja linkki materiaaliin.

Nykyään yhä useammalla ikäihmisellä on omat hampaat. Suun olosuhteet kuitenkin muuttuvat ikääntyessä, ja ikääntyminen aiheuttaa uusia haasteita suun ja hampaiden hyvinvoinnille. Monet ikäihmiset kuuluvatkin suusairauksien riskiryhmään.

Ikääntyneen suunterveyttä voivat uhata muun muassa

  •   suun kuivuus
  •   hampaiden reikiintyminen
  •   hampaiden kiinnityskudosten sairaudet: ientulehdus ja parodontiitti
  •   suun limakalvomuutokset ja sieni-infektiot
  •   ongelmat suun omahoidossa

    Toimiva ja kivuton suu kuuluu hyvään elämänlaatuun. Ikäihmisen suunhoidon tärkein tavoite on puhdas suu. Lisäksi on tärkeää huomata ja hoitaa suusairaudet ajoissa, sillä suun tulehdukset ovat riski yleisterveydelle. Suusairauksien ehkäisevä hoito on tuloksellista myös ikäihmisillä. Suun, hampaiden ja hammasproteesien päivittäinen puhdistaminen sekä terveellinen ruokavalio ovat tärkeimmät tekijät suusairauksien ehkäisemisessä.

    Tämän oppaan tarkoituksena on tuoda tietoa ikääntyneen suunterveyttä uhkaavista riskitekijöistä ja antaa ohjeita ikäihmisen parempaan suun hoitoon. Opas on tarkoitettu sekä ikäihmisen itsensä että hänen hoitoonsa osallistuvien henkilöiden käytettäväksi.

http://puhtaathampaat.fi/sites/default/files/Opas%20ikäihmisen%20parempaan%20suun%20hoitoon.pdf