Rokotukset 2018: influenssa ja tetanus

22.02.2019

Influenssa rokotuksia voi ja kannattaa vielä  (päivitetty 22.1.2019) pistää. Yksittäisiä influenssatapauksia on ollut (ja ennen joulua parilla osastolla pienet epidemiat), mutta laajalti influenssaa ei vielä ole liikkeellä.

Muutenkin rokotteita voi antaa vielä niin kauan kuin influenssaa on liikkeellä, jos henkilöä itse ei ole vielä influenssaa sairastanut; yksilöä voi yrittää suojata vaikka tartuntavaara jo onkin lähellä.

 

Influenssarokotukset ovat tulleet.  

Asukkaiden influenssarokotteet ovat tulleet.

  • Influenssarokotteet saa tilata tartuntatautien valvonnasta Elina Timlin puh. 040-8062702.
  • Rokotukset merkitään Pegasokseen, mutta saavat myös erillisen listan rokotteiden mukana, johon täyttävät rokotetiedot myös.
  • Erityisrokotukset ja tartuntatautien valvonta Hatanpäänkatu 3 B (3. krs) avoinna ma – to klo 8.30 – 15.30 ja pe klo 8.30 – 13

Maksuttoman influenssarokotuksen saavat ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä:

  • sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
  • raskaana olevat naiset
  • kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • kaikki 6 – 35 kuukauden ikäiset lapset
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • varusmiespalvelukseen astuvat nuoret.

Asumispalveluissa käytännössä kaikki ovat oikeutettuja rokotteen saamiseen. Rokotteen vasteen saaminen edellyttää kohtuullista terveydentilaa, esimerkiksi loppuvaiheeseen edenneessä muistisairaudessa immuunivasteen synty on huonoa. Tärkeää on, että henkilökunta rokottaa itsensä*.

Rokotuksen antamisesta: Turvallinen lääkehoito, THL Kohta 12.1.

…”Rokotteen saa antaa pistoksena vain lääkäri sekä asianmukaisen koulutuksen saanut muu terveydenhuollon ammattihenkilö lääkärin valvonnassa (Tartuntatautiasetus 786/1986). Lääkärin valvonta ei välttämättä tarkoita konkreettista läsnäoloa rokotushetkellä, mutta lää-käri on vastuussa toimipisteen rokotustoiminnasta sekä siitä, että rokottajalla on asianmukainen koulutus, ammattitaito ja tarvittava välineistö. On tarkoituksenmukaista rajata lääkärin valvonnassa rokottamaan oikeutetut terveydenhuollon ammattihenkilöt terveydenhoitajiin, sairaanhoitajiin ja kätilöihin. Myös sairaanhoitajina laillistetut ensihoitajat voivat toimia rokottajina edellyttäen, että he ovat suorittaneet asianmukaisen koulutuksen.” THL ohjeita: videot

Tetanus rokotteet voi tilata ja hakea
Tartuntatautien valvonnasta, Hatanpäänkatu 3 B, 3.kerros.
Tilauksen voi tehdä Tartuntatautien valvontaan terveyskeskusavustaja
Elin Timinille puh. 040 806 2702.

 

Ohje tetanusrokotteista. Jos henkilö ei todennäköisesti altistu tetanukselle, tehostetta ei tarvita.

Ohje dT ja dtap -18