SUOJAINTEN KÄYTTÖ ASUMISPALVELUYKSIKÖISSÄ KORONA COVID-19 PANDEMIAN AIKANA

02.10.2020

SUOJAINTEN KÄYTTÖ ASUMISPALVELUYKSIKÖISSÄ KORONA COVID-19 PANDEMIAN AIKANA

Pirkanmaalla toimitaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohjeiden mukaisesti. Ohjeet on tehty STM:n ja THL:n linjausten mukaisesti. Hengitystievirukset tarttuvat kosketuksen kautta (käsihygienia) ja hengitysteistä tulevien pisaroiden välityksellä noin 1-2 metrin päähän. Aerosolia aiheuttavissa toimenpiteissä esim. liman imeminen hengitysteistä, elvytys tai intubaatio, voi tapahtua tartunta myös ilmasta, jolloin käytetään FFP2- tai FFP3- hengityksensuojainta.

Kirurginen suu-nenäsuojus tai koko kasvot peittävä visiiri
yksikössä olo ajan, lukuun ottamatta taukoja. Taukojen aikana työntekijöiden on huolehdittava 1.5 metrin turvavälien toteutumisesta työntekijöiden kesken sekä työntekijöiden ja asukkaiden kesken.

Vaihda kirurginen suu-nenäsuojus (tyyppi II) aina sen kostuttua/likaannuttua/koskettelun jälkeen/ kasvoilta poistamisen jälkeen, vähintään kahden tunnin välein. Monikäyttöinen koko kasvot peittävä visiiri desinfioidaan aina riisuttaessa esim. Apowipe-desinfektiopyyhkeellä. Voit kulkea yksikössä asukkaan luota toisen luo vaihtamatta välillä näitä kasvosuojuksia, ellei kyseessä ole kosketus- tai pisaravarotoimin hoidettava asukas.

Kaikkien asukkaiden kohdalla noudata tavanomaisia varotoimia ja lisäksi

Kun kyseessä on oireeton karanteenipäätöksellä karanteeniin määrätty tai omaehtoisessa karanteenissa oleva asukas, käytä suojaimia asukaskohtaisesti

 • ·  käytä kirurgista (tyypin II) suu-nenäsuojusta (ei muita kasvomaskeja)
 • ·  käytä suojalaseja, silmäsuojainta tai visiiriä
 • ·  käytä lisäksi suojakäsineitä ja suojatakkia, mikäli asukkaan hoito näitä vaatii

  Kun kyseessä on hengitystieoireinen asukas (myös todettu tai epäily COVID-19 infektio), asukaskohtaiset suojaimet hoitotoimissa ja asukashuoneessa työskennellessä

 • ·  noudata tavanomaisten varotoimien lisäksi pisara- ja kosketusvarotoimia
 • ·  käytä kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta (tyyppi II). Ei muita kasvomaskeja.
 • ·  käytä lisäksi kertakäyttöisiä suojakäsineitä
 • ·  käytä lisäksi kertakäyttöistä suojapäähinettä tai hiussuojusta, mikäli on eriteroiskeiden vaara.

  Asukkaan siirto/liikkuminen, laita myös asukkaalle kirurginen suu-nenäsuojus.

Koronaviruspandemian aikana yksiköissä työskentelevät ja ulkopuolelta tulevat muut työntekijät ja yhteistyökumppanit sekä kaikki tukipalveluyksiköiden työntekijät käyttävät kirurgista suu-nenäsuojusta (tyyppi II) tai koko kasvot peittävää visiiriä yksikön tiloissa liikkuessaan ja/tai työskennellessään. Yksikkö antaa ulkopuolelta tulevalle työntekijälle kirurgisen suu-nenäsuojuksen, mikäli hänellä ei sitä ole.

puetaan heti yksikköön saavuttaessa ja sitä

käytetään koko

 • ·  käytä monikäyttöisiä suojalaseja/visiiriä. Desinfioi suojalasit/visiiri riisumisen jälkeen desinfektioaineella (esim. Apowipe- tai WetWipe Triamin-desinfektiopyyhe tai Oxivir Plus 3,5%, Erisan Oxy+ 2%, Easydes- käyttöliuosta ja kertakäyttöistä siivouspyyhettä) ja säilytä puhtaasti esim. puhtaassa muovipussissa.
 • ·  käytä lisäksi kertakäyttöistä pitkähihaista suojaesiliinaa/suojatakkia. Ellei pitkähihaista suojavaatetta ole saatavilla, käytä hihatonta esiliinaa. Tällöin käsivarret on desinfioitava työasun hihaan asti suojaimia riisuttaessa.

Asukas, jolla on muu kosketus- tai pisaravarotoimia edellyttävä mikrobi esim. MRSA, Clostridium difficile

· Noudata lisäksi mikrobista annettuja hygieniaohjeita.

Kotihoidon tekemä video suojainten pukeminen ja riisuminen